Er nu det rigtige tidspunkt at investere på?

februar 14, 2023

Er nu det rigtige tidspunkt at investere på?

Det er et spørgsmål, som vi får rigtig tit – og det ligger naturligt i os alle. Vi vil gerne gøre den bedst mulige investering og handel.

Når man så befinder sig i et marked med usikkerhed om inflation, stigende renter og frygt for recession, er det naturligt, at man kan have endnu flere overvejelser: 

”Er nu det rigtige tidspunkt at investere på?”

”Er det ikke bedre at vente med at investere, til der er lidt mindre usikkerhed på markedet?”

”Er jeg i stand til at købe ind på et bedre tidspunkt og time min indtræden i markedet, hvis jeg venter lidt længere tid med at investere?”

Selvom ingen kan spå om fremtiden, er historisk data en god og stor hjælp til at besvare spørgsmål som disse. Så er man usikker på, om det er det rette tidspunkt at investere på, kan man bruge statistik og data som de følgende eksempler viser. 

Ville det være bedst at investere nu eller vente?

Kigger man tilbage i data, er det interessant at se, hvad sandsynligheden er for, at man står med grønne tal og en gevinst på bundlinjen 5 år efter at have investeret. Dette gør vi ved at kigge på markedsdata siden årtusindeskiftet.

Er man dansk investor og havde placeret sine penge i det globale aktiemarked, havde man haft et plus på kontoen i 77% af tilfældene, fem år efter at man havde investeret, målt siden årtusindeskiftet.

Til sammenligning ville man i Othania’s unikke fond, Othania Stabil Investering, i 100% af tilfældene have haft grønne tal og en gevinst, fem år efter investering.

Risikospredning er altid vigtigt ved investeringer – og herudover giver det dig også en større sandsynlighed for positive afkast, uanset hvornår du investerer! Hvilket ovenstående er et godt eksempel på.

Hvis jeg venter længe nok, kommer der så ikke en korrektion, der er stor nok til, at det giver mening at vente med at investere?

Øger man horisonten så man kigger over 10 års sigt, er man ikke garanteret positivt afkast ved en investering i det globale aktiemarked. Her ville man have haft grønne tal i 92% af tilfældene ved at investere. Havde man investeret i Othania Stabil Investering, ville man fortsat have positivt afkast i 100% af tilfældene og en gevinst 10 år efter investering.

Begge eksempler viser dermed, at i langt de fleste tilfælde, ville det være godt at vælge en investering, hvor ens risiko er spredt samtidig med at man kan få et godt afkast, som fx Othania Stabil Investering. Det minimerer timings-risikoen ift. at starte sin investering op og man ender dermed ikke med at stå uden for markedet.

Konklusion: Tænk over at vælge fonde med stor spredning. Markedet stiger over tid og det kan derfor ofte være dyrt at stå på sidelinjen i for lang tid.

Du kan læse mere om Othania Stabil Investering her.

Kontakt os endelig, såfremt at du har brug for at drøfte dine overvejelser – kontakt os her.

Ny investor?

Othania sikrer tillidsbaseret formueforvaltning med fokus på kapitalbevarelse.