Ny central information for investeringsfonde per 2023

februar 17, 2023

Ny central information for investeringsfonde per 2023

For investeringsfonde, har man nu gjort det endnu lettere at gennemskue investeringen og sammenligne med andre typer investeringer. Dette sker via fakta-ark der beskriver fondenes karakteristika og væsentligste områder – så det er nemt og overskueligt for dig.

Per 1. januar 2023, er der trådt nye regler i kraft for indhold og udformning af disse fakta-ark også kaldet ”Central Information”.

Med den nye udformning af den Centrale Information, står du som investor meget bedre rustet til at træffe gode investeringsbeslutninger.

De væsentligste ændringer er:

  • “Central Investorinformation kaldes fremover ”Central information”

  • Risikoskalaens 7-trin, anvendes fortsat, men klassificeringen indenfor hvert trin er ændret. Dette for at kunne sammenligne med andre typer investeringer indenfor skalaen.

  • Risikoklassificeringen af en eksisterende investeringsforening/kapitalforening vil derfor i flere tilfælde falde, udelukkende grundet denne om klassificering.

  • Der illustreres forskellige scenarier, der giver bedre mulighed for at gennemskue forventede udfald.

  • Der vises ikke længere ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent), men i stedet vises hvor meget omkostningerne i fonden vil påvirke dit afkast, ved udtrædelse på forskellige tidspunkter.

For dig som investor, vil den største ændring være den nye risikoklassificering efter PRIIPS-metoden.

7-trins risiko-skalaen, tildeler fonde en klassifikation ud fra volatiliteten (udsvingene) i afkastet over en 5-årig periode, hvor 1 er investeringer med mindst udsving i afkast og 7 er mest.

Her vil du opleve, at eksisterende produkter kan være klassificeret lavere, da skalaen skal rumme flere typer investeringer. Det er vigtigt at nævnte, at dine investeringer fortsat har samme risiko som før, der er bare tale om en om klassificering.

Generelt er fakta-arkene med den Centrale Information et rigtig godt værktøj til at opnå et godt kendskab og indsigt i forskellige investeringsmuligheder – hvilket vi hos Othania kun kan anbefale.

Du kan læse mere og se de nye fakta-ark med Central Information for Othania, under hver af vores investeringsfonde her.

Kontakt os endelig, såfremt at du har brug for at drøfte dine overvejelser – kontakt os her.