Månedskommentar: April 2023

maj 10, 2023

April var en mere rolig måned end de mange foregående, hvor der først kom lidt uro hen på slutningen af måneden da First Republic Bank igen kom i problemer og nu er overtaget af JP Morgan.

First Republic Bank er mest en boligbank og den kom også i problemer i samme ombæring som Silicon Valley Bank og Signature Bank New York. Efter Q1 rapporterede First Republic Bank at kunderne siden krakket i de andre banker har trukket 100 mia. dollar ud af banken. Der blev arbejdet på flere løsninger, men det endte ud med at FDIC lod banken krakke og herefter solgte bankens aktiviteter til JP Morgan. Det betyder at alle indlånere ikke bliver ramt (da de blot bliver indlånere i JP Morgan i stedet), men aktionærerne har mistet deres investering heri.

I USA stiger lønningerne fortsat – senest steg de med 0,3% over den seneste måned, og 4,6% over året. Selvom det er høje lønstigningerne, så kan de ikke helt holde trit med inflationen, som er på omkring 6% – og derfor bliver købekraften svækket ved forbrugerne.

På den politiske (og økonomiske) side så er der kommet fokus på det amerikanske gældsloft, hvor Demokraterne og Republikanerne endnu ikke er nået til enighed om en forhøjelse heraf. Det er dog ikke noget nyt – og ofte når de først til enighed tæt på deadline, hvilket man også forventer at de vil denne gang. Men der er altid en lille flig af nervøsitet indtil de bliver enige. Lige nu ligner det at USA rammer gældsloftet i juni eller juli.

Selvom IMF nedjusterede deres økonomiske prognoser, så forventer de stadig globale vækstudsigter på hhv. +2,8% i ‘23 og +3,0% i ‘24.

Den kinesiske økonomi er også ved at komme op i gear, hvor den voksede mere end ventet med 2,2% i Q1. Detailsalget steg bl.a. med hele 10,6% på årsbasis.

I Europa steg den tyske erhvervstillid for sjette måned i træk selvom Tyskland oplevede nulvækst i Q1. Lønnen i den tyske offentlige sektor (2,5 mio. mennesker) kommer til at stige kraftigt med gns. 11,5% i en ny aftale. Lignende aftaler kan være på vej i Tyskland – og det vil derfor forsinke processen med at få kerneinflationen ned – og dermed tvinge centralbanken til at holde renten høj i længere tid.

Ny investor?

Othania sikrer tillidsbaseret formueforvaltning med fokus på kapitalbevarelse.