Månedskommentar: Maj 2023

juni 6, 2023

Maj måned havde igen store udsving og store forskelle i afkastet – både imellem aktivklasser og indenfor hver enkelt aktivklasse. Fx faldt næsten samtlige aktiesektorer, mens der var enorme stigninger i forskellige teknologiaktier og chipproducenter. Hvis man ikke havde allokering til disse få selskaber eller havde lav allokering til dem, så har det været en hård aktiemåned.

I maj har der været stor fokus på gældsloftet i USA, som skulle hæves senest 5. juni. Vi har hele tiden troet på at Republikanerne og Demokraterne ville finde en løsning, og her i sidste weekend i maj blev de også enige om en aftale, der suspenderer gældsloftet frem til januar 2025. Aftalen blev nogle dage senere stemt igennem Repræsentanternes Hus med et solidt flertal. Når Senatet har godkendt aftalen kan Biden underskrive.

Der er også krøbet nogle vækstbekymringer ind vedr. Kina – og nøgletallene har da også været til den skuffende side. PMI både for service og industri faldt. Service er stadig godt over grænseværdien på 50, men industrien faldt til 48,8 og indikerer dermed recession i produktionen.

Der kom også opdaterede tal fra Tyskland, som nu viser at Tyskland er i en teknisk recession efter to kvartaler med fald i BNP. Det er særligt det private forbrug der er faldet grundet bl.a. reallønsfald pga. inflationen samt de stigende renter.

Arbejdsmarkedet er dog fortsat utrolig stærkt både i USA og i Europa. Beskæftigelsen i Europa steg med 0,6% i Q1 og mange virksomheder indikerer at de mangler arbejdskraft.

I USA viste jobrapporten en stigning på 253.000 nye jobs, en lønvækst på 0,5% den seneste måned og ledigheden er nu nede på 3,4%.