Månedskommentar: August 2023

september 7, 2023

August bød på højere handelsaktivitet og de positive vinde fra sommeren blev afløst af lidt mere ustadigt vejr, hvor aktiemarkedet var udfordret det meste af måneden. Risikospredning var nøgleordet i denne måned.

Europa

Den tyske industriproduktion er fortsat udfordret og faldt med 1,5%. Det har også stor indflydelse på EU – og PMI for EU faldt også til 47. Det tegner dårligt for væksten i Q3 – særligt da det ikke kun er industrien der i tilbagegang, men nu også den ellers normalt robuste servicesektor.

Kerneinflationen er også begyndt af aftage – da den senest faldt fra 5,5% til 5,3%. Det kan være med til at ECB afventer med at hæve renten yderligere.

USA

Ratingbureauet Fitch nedgraderede USA fra AAA til AA+ efter gældsballaden i foråret. Det var en ventet udvikling og markedsreaktionen herpå var derfor mild.

De amerikanske forbrugerpriser steg med 3,2% – og kerneinflationen steg med 4,7% (ex energi- og fødevarepriser). Det var meget som ventet – og inflationen udvikler sig derfor udmærket for tiden.

Detailsalget og forbruget fortsætter med at vise styrke i USA. Det steg 0,7% og måneden før blev opjusteret.

Til månedsskiftet kom der den vigtige jobrapport – som viste små svaghedstegn, hvilket indikerer, at FED kommer til at holde renten i ro på det kommende møde i september. Jobvæksten var på 187.000, men juni og juli blev nedrevideret med 101.000. Jobvæksten kan dog være påvirket af strejken i Hollywood i de seneste måneder. Arbejdsløsheden steg til 3,8%, som fortsat er meget lavt.

Kina

I Kina fortsætter usikkerheden og de seneste nøgletal var alle skuffende:

-Detailsalget steg kun 2,5%

-Industriproduktionen steg 3,7%

-Boliginvesteringerne faldt 8,5%

Alle tal var dårligere end ventet og det sætter spørgsmålstegn ved væksten i Kina generelt.

Hertil er ejendomssektoren igen i fokus – hvor andre ejendomsgiganter udover Evergrande er begyndt at komme i økonomiske problemer. Det bliver interessant at følge, og spørgsmålet er hvor stor eksponering globale investorer har til dette område og selskaber, da det har betydning for hvor meget det kan smitte af på resten af verden.