Marts måned fortsatte den meget volatile udvikling fra februar. Der var store udsving i både positiv og negativ retning for både obligationer og aktier.
Krigen i Ukraine trak naturligvis fortsat store overskrifter. Samtidig med at krigen har udviklet sig med kampe omkring storbyer og vigtige havnebyer – så har der været flere forhandlingssamtaler, som dog endnu ikke har ført noget med sig. De vestlige lande har pålagt Rusland, dets virksomheder og oligarker flere sanktioner. Udviklingen mellem Ukraine og Rusland er umulig at forudsige – men vi synes at vi i alle fonde ligger rigtig fornuftigt placeret.
Inflationen og efterspørgslen var i forvejen meget høj her ved udgangen på Corona-krisen, og krigen i Ukraine har givet den et ekstra nøk opad. Forbrugerprisinflationen i Euroområdet steg markant, da den i marts nåede op i nyt rekordhøjt niveau på 7,5%. Også i USA stiger inflationen markant. Det er med til at presse lønningerne opad, som kombineret med et meget stramt arbejdsmarked (kun 3,6% ledige i USA) kan medføre en løn/prisspiral, som i værste tilfælde kan være med til at udløse en recession.
For at bekæmpe den høje inflation hævede den amerikanske centralbank, FED, renten med 0,25% på deres marts møde – og efterfølgende gav FED-chef Powell udtryk for, at FED er villig til at hæve renten med 0,50% på næste møde. Det vil dog afhænge af den økonomiske data, men han var optimistisk omkring at de kunne håndtere det og at økonomien var stærk nok til at kunne modstå den høje inflation og de højere renter.