Månedskommentar: November 2021

december 14, 2021

Frem til i torsdags d. 25. november tegnede november til at blive en af de bedste aktiemåneder i året – men på månedens sidste 3 handelsdage vendte aktiemarkedet 180 grader og faldt tilbage fra de solide plusser.

Det skyldtes særligt fundet af Covid19-varianten Omikron og at Modernas CEO udtalte at de nuværende vacciner formentlig ikke beskyttede mod Omikron (at AstraZeneca meldte ud at der ikke er nogle beviser for at vaccinerne ikke skulle beskytte mod den nye variant blev der ikke skelet meget til).

Hertil kom at FED-chef Powell overraskende meldte ud at han ikke længere så den høje inflation som midlertidig og at FED ville overveje at stoppe deres støtteopkøb flere måneder tidligere. Denne melding forværrede aktiefaldende i særligt USA, som blev hårdt ramt.

Meget fokus ligger naturligvis på Omikron-varianten i disse dage og hvilken effekt den får her over vinteren, hvor smittetallene i forvejen var stigende. De første meldinger går på at den er mere smitsom, men også noget mildere – og hvis det er tilfældet vil det forventeligt ikke belaste sygehusvæsenet i landene, hvilket mindsker behovet for nedlukninger.

I Tyskland gik regeringsforhandlingerne hurtigere end ventet og den nye koalition mellem SPD, FDP og De Grønne er på plads. Olaf Scholz (SPD) blev valgt som ny kansler. De to mindste partier i den nye regering fik tunge poster med stor indflydelse på, hvordan Tyskland skal udvikles både ift. egen økonomi, klima- og industri samt udenrigspolitisk.