Hvordan kommer man i gang med at investere?

januar 20, 2023

Hvordan kommer man i gang med at investere?

Investering er et område der både kan virke fascinerende, mystisk og kompliceret. Men hvordan kommer man egentlig i gang?

Dette vil vi hos Othania gerne sætte øget fokus på, så du kan få gode råd til at komme i gang med investering i 2023.

Investering starter med dig og din økonomi

Hvad kan du undvære her og nu. Dette er selvfølgelig forskelligt fra os hver især, men som udgangspunkt skal det være midler, du ikke skal bruge i et længere stykke tid.

Små beløb har også ret, men jo højere beløb man kan starte med, desto bedre, da det er godt hvis den positive forrentning kan starte med så højt et beløb som muligt.

Hvad er formålet og horisonten på investeringen?

Er investeringen en engangsbegivenhed (arv eller lignende), eller er det penge du løbende kan sætte til side og investere (opsparing, overskud i virksomhed)?

Er formålet at spare op til boligkøb eller forbrug, eller er det meget langsigtet i form af opsparing til pension eller opsparing i virksomheden?

Læg herefter en plan for hvor meget og hvornår du ønsker at investere. Perioden = horisonten på investeringen er med til at afgøre hvad der bør investeres i. Som tommelfingerregel bør man kun investere midler, hvor horisonten er minimum 3-5 år.

Hvilken risikoprofil er du?

Risikoprofil er et udtryk for hvilken type du er mht. risiko (=udsving eller størrelsen på mulige tab undervejs) og hvordan din mavefornemmelse er.

Bliver du let nervøs og ændrer du nemt holdning? Eller betyder pengene mindre for dig her og nu – og er du mindre påvirkelig af udsving?

Alt sammen har betydning for hvilken risiko du kan bære og bør vælge.

Hvilke ting skal du investere i?

Dette er et meget centralt område indenfor investering. Der er mange forskellige typer af investeringsmuligheder, også kaldet aktivklasser.

Der findes mange forskellige aktivklasser, bl.a. aktier, obligationer, råvarer, ejendomme, trendstrategier mv., og herunder er der mange muligheder inden for hver aktivklasse.

Alle har de forskellige fordele og ulemper. Sammensætningen kræver indsigt og tid – og den afhænger af din risiko og horisont.

Har du tid og evner til selv at investere eller ønsker du at andre hjælper dig?

Dette kan være svært at afgøre, men grundlæggende er det et spørgsmål, om du har den nødvendige tid og evner til rådighed, samt ”religion/tro” indenfor området.

Indenfor investeringsverdenen er der meget ”religion” om hvad det kræver at investere – og der er muligheder for at gøre det selv og få andre til det, eller kombinere dette.

Som 2022 har vist, så er spredning på tværs af mange aktivklasser utrolig vigtigt, fordi der løbende vil være større udsving i både positiv og negativ retning. Spredning på tværs af aktivklasser gør ens investering mere robust og stabil.

Hvordan kan du investere?

Gør det selv:

Du kan investere fra alle netbanker, eller online handelsplatforme så som Saxo Bank eller Nordnet, og de har hver især visse fordele og ulemper. 

Jeg ønsker at andre investerer for mig:

Ønsker du en professionel hjælp med din investering, findes professionelle formueforvaltere som fx Othania, der hjælper med investering af dine midler ud fra den rigtige horisont og risiko.

Kontakt os gerne for en uforpligtende snak og hjælp til at komme i gang med investering.

Du kan nemt kontakte os via denne formular.