Månedskommentar: Juli 2022

august 5, 2022

Juli måned var en meget anderledes måned end de første 6 måneder. Det viste sig i særdeleshed på meget lav volatilitet og meget lav handelsaktivitet og volumen i handlerne. Ofte ser vi at aktiviteten og volumen vender stærkt tilbage i august måned efter sommeren.

Priserne og inflationen fortsatte på høje niveauer. og USA er nu gået ind i en teknisk recession med to kvartaler i træk med negativ udvikling i BNP. Generelt ses en lavere aktivitet – og den globale M&A aktivitet er nu faldet 30% over det seneste år.

For at bekæmpe inflationen hævede den amerikanske centralbank endnu engang renten med 75 basispunkter til 2,25-2,50%. Fed siger, at man fremadrettet vil kigge endnu mere på den løbende data, hvilket blev tolket due-agtigt, og at FED vil hæve renten mindre end tidligere antaget.

Europas BNP steg med 0,7% i Q2, hvilket var bedre end ventet. Væksten stagnerede i Europas motor, Tyskland. De sydeuropæiske lande, Italien, Spanien og Frankrig fik derimod gavn af øget turisme. I forventningerne ser det dog værre ud. Der forventes en større nedgang af nye ordrer og forbrug – og selvom Rusland genåbnede Nord Stream 1, så er udbuddet blevet mindre og gaspriserne fortsætter opad. ECB hævede også renten for første gang i over et årti med 0,5%. ECB implementerede et Transmission Protection Instrument (TPI), som skal imødegå spændudvidelsen mellem statsobligationer i EU, især mellem fx Italien og Tyskland.

Italien er også kommet ud i et nyt politisk kaos, som skaber usikkerhed med valg igen i slut september. 3 ud af de 4 partier der støttede Draghi har trukket deres støtte. Lige nu står det meget højreorienterede og EU-kritiske parti ‘Brothers of Italy’ stærkt. Usikkerheden har også negativ effekt på de nye reformer og dermed den langsigtede vækstforventninger i Italien.